ADRFR, CFR si FPFR solicita abrogarea Hotararii de Guvern nr. 800/ 2016 si reluarea consultarilor publice

BUCURESTI, 3.11.2016. Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) si Federatia Patronatelor Farmaceutice din Romania (FPFR) solicita abrogarea Hotararii de Guvern nr. 800/2016 si demararea de discutii coerente, bazate pe argumente economice obiective.

Redeschiderea discutiilor asupra unui document normativ abia aprobat are un impact negativ asupra stabilitatii legislative si, mai ales, asupra credibilitatii demersurilor autoritatilor, aruncând o umbra de indoiala asupra intregii metodologii de stabilire a preturilor medicamentelor de uz uman. Gestul Ministerului Sanatatii de a readuce in dezbatere publica modalitatea de calcul a adaosurilor de distributie si de farmacie demonstreaza faptul ca autoritatile publice nu au efectuat toate analizele necesare inainte de a propune, promova public si aproba un document atat de important, cu impact covarsitor asupra sustenabilitatii si predictibilitatii activitatilor farmaceutice, precum si asupra accesibilitatii pacientilor la medicatia necesara.

Impredictibilitatea actiunilor guvernamentale pericliteaza suplimentar sustenabilitatea sectoarelor de distributie si retail farmaceutic, de a caror existenta si buna functionare depinde accesul pacientilor la medicamentele de pe piata, in conditii echitabile, de calitate si trasabilitate certa. Aceasta instabilitate decizionala, coroborata cu situatia din ce in ce mai dificila din sistemul farmaceutic, impacteaza aproape 100.000 de oameni care lucreaza in companii distribuitoare si farmacii – doua segmente ale lantului de aprovizionare cu medicamente a populatiei care, doar in urma reducerii preturilor de la 1 iulie 2015, au suportat o reducere a veniturilor nete cu 15 – 17%, cu impact direct asupra profitabilitatii si sustenabilitatii activitatii companiilor respective. Sute de farmacii intra anual in insolventa, fiind nevoite sa-si opreasca activitatea, in detrimentul pacientilor, angajatilor si contributiilor la bugetul de stat. De asemenea, zeci de distribuitori au fost nevoiti sa se retraga de pe piata sau sa-si restranga activitatea, devenita nesustenabila.

In context, prevederile Hotararii de Guvern nr. 800/ 2016 privind modalitatea de calcul a adaosurilor comerciale pentru distribuitori si farmacii care ar fi intrat in vigoare la 1 aprilie 2017, ar fi restabilit echilibrul din punct de vedere al sustenabilitatii activitatii operatorilor farmaceutici, mentinand deopotriva accesul pacientilor la produsele ieftine. Actualele nivele de adaosuri comerciale pentru activitatile de distributie si retail a medicamentelor catre pacienti, in special pentru produsele ieftine, nu acopera costurile reale aferente proceselor de manipulare, transport si comercializare in farmacii a acestora, avand drept consecinta logica o delistare din ce in ce mai accentuata a acestor medicamente din portofoliul operatorilor farmaceutici. Perpetuarea situatiei de fapt din sectorul farmaceutic va genera pierderi suplimentare pentru operatorii din distributie si retail, cu impact negativ direct asupra accesului pacientilor la medicamente.

Avand in vedere cele de mai sus, solicitam abrogarea intregii Hotarari de Guvern nr. 800/ 2016 si demararea de consultari publice pentru a gasi solutii acceptabile si aplicabile la nivelul intregului sistem, bazate exclusiv pe argumente de ordin economic si social, nu electoral.

Logare

 

Noutati

adrf adrf adrf adrf adrf adrf