Comunicat de presa - Octombrie 2013

Bucuresti, 22 octombrie 2013 – La invitatia Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), astazi are loc la Bucuresti vizita oficiala la nivel inalt a reprezentantilor Asociatiei Europene a Distribuitorilor Farmaceutici (GIRP). Cu acest prilej, o delegatie comuna GIRP - ADRFR a participat la o serie de intrevederi restranse cu oficialii Ministerului Sanatatii, Agentiei Nationale a Medicamentului si Consiliul Concurentei, in cadrul carora s-a discutat despre importanta distributiei farmaceutice in asigurarea unui acces rapid si continuu la medicamente al pacientilor din Romania, in context european, precum si despre implementarea pe teritoriul tarii noastre a obligatiei de serviciu public pentru toti operatorii din sistemul farmaceutic.

Distributia farmaceutica reprezinta veriga cea mai importanta a lantului farmaceutic de aprovizionare, atat din punct de vedere al cifrelor de afaceri realizate, cat si din punct de vedere al volumelor de medicamente distribuite. Conform unui studiu GIRP realizat in anul 2012 referitor la piata de distributie farmaceutica europeana, 750 distribuitori farmaceutici asigura necesarul de medicamente pentru peste 170.000 farmacii, permitand  un acces continuu si rapid la medicamentele necesare pentru peste 500 milioane de europeni. Membrii GIRP asigura peste 140.000 de locuri de  munca pe intreg teritoriul Europei, generand o cifra de afaceri cumulata de aproximativ 136 miliarde euro.

In Romania, membrii ADRFR distribuie astazi 25.000 de produse farmaceutice si parafarmaceutice in aproximativ 4.500 de farmacii active de pe teritoriul tarii, asigurand peste 8000 de locuri de munca directe. Cu o cifra de afaceri cumulata ce depaseste 1.8 miliarde de euro, membrii ADRFR reprezinta aproximativ 60% din piata de distributie si retail autohton.

Dincolo de aspectele comerciale, distribuitorii farmaceutici sunt o sursa importanta de finantare a sistemului farmaceutic in ansamblul sau,  inlesnind echilibrarea din punct de vedere economic a activitatii retailerilor farmaceutici si contribuind deopotriva la asigurarea accesului constant al pacientilor la medicatie.

Unul dintre cele mai importante subiecte abordate de delegatia comuna GIRP – ADRFR in cadrul intrevederilor cu autoritatile romane este intarirea obligatiei de serviciu public. In context, GIRP si ADRFR au sustinut aplicarea obligatiei de serviciu public pentru toti operatorii din lantul de aprovizionare cu medicamente - de la producator la farmacie. Aceasta obligatie de serviciu public este, de altfel, implementata cu succes si in alte tari din Europa, Romania angajandu-se pe o cale europeana consacrata si fireasca.

“Lipsa de medicamente, atat in Romania cat si la nivel european, ar putea fi combatuta prin implementarea și respectarea obligațiilor de serviciu public de catre distribuitori și farmacii. Membrii GIRP din mai multe țări europene respectă deja obligațiile de serviciu public sau îndeplinesc în mod voluntar funcția de serviciu public. Pentru ca aceasta obligatie sa fie eficient implementata, distribuitorii și farmaciile au nevoie insa de sprijinul producatorilor farmaceutici, care sa furnizeze in mod adecvat și continuu distribuitorilor farmaceutici medicamentele necesare pietei interne. Fara aceasta obligatie a producatorilor de a furniza medicamente, distribuitorii nu vor putea fi in masura sa isi indeplineasca propriile obligatii. In context, este esential ca autoritatile sa controleze in mod constant aplicarea adecvata a acestor obligatii. GIRP crede cu tarie ca toti actorii din sistemul farmaceutic trebuie sa colaboreze indeaproape pentru a asigura furnizarea continua de medicamente pentru pacienti. Distribuitorii de medicamente din Europa sunt pregatiti si deschisi sa colaboreze strans cu toti partenerii din lantul de aprovizionare, inclusiv autoritatile nationale si europene, în scopul combaterii eficiente a lipsei de medicamente de pe diferite piete europene” – declara Rene JENNY, Presedinte GIRP.

Ca membru GIRP, ADRFR a avut constant o pozitie proactiva in ceea ce priveste implementarea unui sistem de distributie a medicamentelor care sa functioneze in conditii practice din perspectiva obligatiei de serviciu public a tuturor operatorilor din lantul de aprovizionare.

“ Asociatia noastra considera ca obligatia de serviciu public trebuie privita in mod consecvent si unitar pe intreg lantul de distributie si, in acest sens, am fost de acord cu eliminarea dreptului farmaciilor si lanturilor de farmacii de a detine si autorizatii de distributie angro, considerand ca inchiderea lantului de obligatii de serviciu public de la detinatorul  autorizatiei de punere pe piata pana la farmacie este de natura sa imbunatateasca accesul pacientilor romani la medicamente. Evident, speram ca producatorii sa fie constienti de faptul ca, doar impreuna, putem sa asiguram existenta pe piata a tuturor medicamentelor inregistrate in Romania, deci obligatia de serviciu public trebuie intarita pentru toti operatorii din sistemul farmaceutic” – sustine Robert POPESCU, Presedinte ADRFR.

Intarirea obligatiei de serviciu public pentru producatori reprezinta o completare necesara a Legii actuale a Sanatatii, in conditiile in care exista in Romania detinatori de autorizatii de punere pe piata care refuza livrarea de medicamente catre anumiti distribuitori farmaceutici.

“Din cunostintele noastre, niciun producator de medicamente nu accepta sa isi asume contractual, in relatia cu distribuitorii angro, obligatia de a onora comenzile distribuitorului farmaceutic, in cantitatile solicitate sau macar in cantitati care sa corespunda in mod rezonabil nevoilor pacientilor din Romania. In aceste conditii, interventia legiuitorului este necesara pentru a permite distribuitorilor angro sa isi indeplineasca la randul lor obligatia de serviciu public, asigurand astfel accesul rapid si constant al pacientilor din Romania la medicamente.” – completeaza Iulian Trandafir, Vicepresedinte ADRFR.

Membrii celor doua asociatii si-au manifestat increderea ca tara noastra va beneficia curand de un cadru legislativ transparent, predictibil si eficient, care sa asigure premisele necesare imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si, implicit, cresterea sperantei de viata a pacientilor din Romania.

 

 

Pentru mai multe detalii, contactati:

Cristina MUNTEANU – Director Executiv ADRFR

Cristina.munteanu@adrfr.ro

0724.22.00.85

Login

 

News

adrf adrf adrf adrf adrf adrf